Voćke u vrtu /

Kruška tepka od davnina poznata stara sorta

Image
Foto: www.pixabay.com

Kruška tepka dosta je rasprostranjena kruška u našim krajevima, iako pomalo nestaje još uvijek nailazimo na nju po vrtovima. Kruška tepka spada u stare sorte krušaka

17.9.2018.
18:01
www.pixabay.com
VOYO logo

Kruška tepka od davnina je poznata stara sorta koja može dosegnuti duboku starost pa tako može doživjeti i do 150 godina, a neke čak i više. 

Iako su rijetke, autohtone sorte krušaka, kao što je to kruška tepka, još uvijek možemo pronaći u našim krajevima. Kruška tepka posebno je zanimljiva jer spada u stare sorte krušaka koje polako izumiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruška tepka razvijena je od divlje europske kruške Pyrus communis, a zatim se prilagodila našim uvjetima i stekla je neke nove osobine, dok su joj one stare ipak ostale nepromijenjene. 
Ova sorta krušaka je sistematizirana u red Rosales, porodicu Rosaceae i rod Pyrus. Sam rod Pyrus ima i više od 60 vrsta, uz velik broj podvrsta i kultivara (klonova). Spada u skupinu moštenki.
Rakija od plodova kruške zvane tepka tradicionalno je piće sjeverozapadne Hrvatske Tepka kruška danas je prava rijetkost. 

Navesti ćemo neke sorte krušaka od kojih su pojedine i posebno stare sorte. 
Popis starih sorti krušaka : tepka, jagodnjača, ječmenka, petrovka, citronka, zimka, kaluđerka i kruška abata. Ovdje govorimo o staroj sorti sadnice kruške – tepka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodna je za sadnju oko kuća u dvorištima pa je nalazimo kao stara stabla u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te u ruralnim vinogradarskim dijelovima. 

Postoji zimska tepka, a postoji i ljetna, po izgledu vrlo slična. Ljetna kruška tepka dozrijeva pred kraj 7 mjeseca, meso njoj je sočno, bijelo, fine strukture, topi se u ustima. 
Kora stabla je debela, crno – sive boje, s dubokim brazdama i mekana je. Listovi su veliki i jajolikog su oblika, a plod tepke je okruglastog oblika, nalik jabuci. Peteljka ploda tepke je kratka, debela i drvenasta.
Dobrog je prinosa. Vrlo je otporna na bolesti i niske temperature. 
Kruška tepka ima sitan plod žute boje prekriven blago crvenom bojom. Okus joj je trpak, a meso je tvrdo, ali kada plod odstoji neko vrijeme, postaje mekan, smeđe boje, te sočnog i skladnog okusa. Kora joj je maslinastozelena koja dozrijevanjem prelazi u zeleno-smeđu do smeđu.

Kruška tepka rađa redovno i obilno. Koristi se i industriji i u svežem stanju. Ne preporučuje se skladištenje i čuvanje jer plodovi brzo počinju da trule.
Najčešće se upotrebljavaju za preradu u sokove u kombinaciji s jabukom, te za sušenje. Koristi se i za izradu voćne rakije koja je kod nas i vrlo cijenjena.
Kruška tepka se u davna vremena uzgajala skoro na svakom imanju dok je danas uspjeh ako pronađemo poneko stablo. Spada u stare hrvatske voćne sorte i jedna je od najpoznatijih i vjerojatno najstarijih krušaka u Hrvatskoj.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo