Sve vrste graha pa tako i sam puter grah, sadrže sve esencijalne aminokiseline i imaju veliku energetsku vrijednost.
Puter grah u svom sastavu ima i lecitin te kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij, a odličan je izvor bjelančevina. Ima vrlo malo masti i ne sadrži kolesterol. Odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3. Ako ste od onih koji nemaju probleme s nadutosti, možete ga konzumirati u neograničenim količinama.
Puter grah je većini ljudi jedan od najdražih, ali jako dobro ga može zamijeniti i grah trešnjevac ili neki drugi. Svakako grah namočite tijekom noći.
Ako vam se žuri možete staviti na vrh noža sode bikarbone, ako vas ne smeta, jer navodno pospješi brže omekšivanje graha.
Krupni bijeli puter grah je specijalitet, uz koji se ne jede meso ili kobasice, samo kruh. Probajte ga u najjednostavnijim jelima i bit ćete oduševljeni.
Puter grah je najukusniji upravo kao takav obrok, uz koji nije potrebno jesti meso ili kobasice. Kuhani puter grah je kao mliječni obrok ili juha, podjednako dobra kao topla ili hladna, a priprema ovog jela je brza i jednostavna.
Jednostavno jelo
Puter grah namočite preko noći, zatim procijedite pa u novu vodu dodajte sol, lovor i kuhajte oko pola sata. Skinite s vatre pa umiješajte gustin pomiješan s vrhnjem za kuhanje. Vratite ovo varivo na vatru i dodajte malo octa, neka provre i vrhunsko jelo je gotovo.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!