Kopriva biljka je zeljasta višegodišnja biljka uspravne stabljike koja može narasti do 150 centimetara, a listovi su dugi od 5 do 15 centimetara. Zimi ostaje u zemlji, a cvjeta od proljeća do jeseni.
Listovi kopriva biljke se nalaze na kratkim peteljkama i prekriveni su žarnicama, zbog čega ih je jako neugodno dodirnuti, jer prilikom dodira izliju oštar sok na kožu. Kopriva biljka poznata je po svojim ljekovitim svojstvima, te se često koristi u pučkoj medicini za liječenje, ali i dijetalnu prehranu.
Kopriva biljku koristili su još stari Egipćani koji su jeli i kultivirali. Kopriva biljka utječe na niz funkcija metabolizma. Potiče razgradnju masti, ugljikohidrata, bjelančevina, smanjujue razinu šećera, a enzim sekretin koji kopriva biljka sadrži utječe na povećanje broja crvenih krvnih stanica.
Osim toga korištenje čaja od kopriva biljke korisno je u ličenju anemije, upale mjehura i raznih bubrežnih oboljenja. Kopriva biljka regenerira organizam, ali pri njenom korištenju treba biti oprezan jer su moguća trovanja zbog hipodermičkog djelovanja žarnica koje kopriva ima na sluznicu želudca.
Iz tog razloga, prije korištenja kopriva biljku je potrebno kratko prokuhati.