Kopar i sušenje - znate li kako osušiti kopar? Vezice kopra operite dobro, ocijedite pa ih zatim i osušite te čistom krpom odstranite ostatke vode.
Kopar za sušenje položite i raširite na čisti papir pa ostavite da se suši unutar zatvorene prostorije, ali sušite ga na propuhu i to u prostoru bez vlage.
Za sušenje kopar treba 4 do 5 dana, što naravno ovisi od količine kopra, ali i vremenskih uvjeta. Sušenjem se od 4 do 5 kg svježe biljke dobije oko 1 kg suhe biljke.
Sušenje kopra je pri kraju kada je kopar gotovo suh, odnosno kada kopar možete protrljati između dlanova tako da sitniji dijelovi ispadnu na papir u koji se skuplja suhi kopar, a između dlanova vam ostaju oni grubi dijelovi biljke. Te grube dijelove suhog kopra svakako odstranite.
Da bi izbjegli da poneki grublji dio dođe između onog sitnijeg djela kopra koji sakupljate, možete ga prosjati kroz rijetko sito. Zatim taj prosijani suhi kopar stavite u staklenu teglu pa ga poklopite i čuvajte u navlaženom prostoru.
Za suhi kopar, ako je sušenje obavljeno ovakvom metodom, možete biti sigurni da s vremenom neće mijenjati ni boju ni ukus.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!