Crveni kukuruz ima mnogo više hranljivih i
korisnih sastojaka od žutog i bijelog kukuruza.
Dok je mlađi, kuhani crveni kukuruz izuzetno je
sladak a poprimi i lijepu rozu boju.
Glavni sastojak koji mu daje takvu zanimljivu boju je pigment ANTOCIJANIN koji štiti crvena krvna zrnca, jača krvne žile te ih čini otpornijim.
Antioksidativna svojstva flavonoida prvenstveno usporavaju procese starenja, štite od malignih bolesti i služe kao obrana od oksidativnog stresa.
Crveni kukuruz jača i imunološku sposobnost
organizma, dobar je antiasmatik, a ima antibakterijsko i
antialergijsko djelovanje.
Pozitivan učinak ima i na pravilan rad kardiovaskularnog sustava.
Crveni kukuruz sadrži čak 350% više antioksidansa, i 20% više proteina nego što to ima bijeli ili žuti kukuruz.
Ovi postotci naravno djeluju i na životinje koje se njime hrane
pa se tako višestruko povećava korist u stočarstvu.
Crveni kukuruz ima i najveći prinos zrna od svih sorti
kukuruza.
Sije se na 3 do 6 cm razmaka, a dobro ga je pri sjetvi miješati
sa žutim.
Crveni kukuruz je robusniji i skoro nepodložan problemima kukuruza drugih boja i sorti.
Veliku primjenu ima i svila-brkovi od crvenog kukuruza, skuhana
kao čaj odličan je diuretik, izvanredan čistač organizma jer
odstranjuje sve toksine iz krvi i organizma.
Dobar je i kao napitak za snižavanje krvnog tlaka, ali i kao čaj
protiv upale jajnika.
Crveni kukuruz odličan je i u kašastom izdanju u
kojem ga se koristi protiv reume i reumatskih oboljenja. Uz sve
navedeno koristan je i protiv pojačanog izlučivanja želudačne
kiseline.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!