Blitva se uzgaja radi lišća, a za svoj rast blitva treba sunčano
ili blago zasjenjeno duboko i humasto tlo. Blitvu treba sijati na
otvorenom od sredine ožujka, a kako se bere
blitva čitajte u nastavku.
Sijemo je u redove s razmakom od 40 cm, na dubinu od 3 cm. U redu
se nakon nicanja blitva prorjeđuje na razmak od 30
cm.
Evo kako se bere blitva
Blitva se bere se kada list dosegne 10-15 cm, a peteljke se ubiru
kada se listovi potpuno razviju.
Vanjski listovi blitve se beru, a unutarnji se ostave jer će i
dalje tjerati nove listove, pa tako imamo stalnu berbu blitve. To
je ujedno najbolji način kako se bere blitva.
Blitva je vrlo je hranjivo povrće koje je bogato
mineralima.
Blitva sadrži kalij, kalcij, natrij, željezo, fosfor te vitamine
A, B1, B2 i C, a osim vitamina i minerala, sadrži bjelančevine,
ugljikohidrate i masti.
Zeleni se dio peteljke može pripremiti na različite načine. Da bi peteljka zadržala bijelu boju, kod kuhanja im dodajte sol i malo brašna ili limunovog soka. Blitva se čuva samo kratko u pretincu jer ona gubi hranjivu vrijednost, pa je najbolje ubrano odmah iskoristiti za pripremu jela.
Nadamo se da vam je ovih nekoliko savjeta o tome kako se bere blitva bilo od koristi i da će vaša blitva i nakon berbe nastaviti izbacivati nove listove.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!