Znate li da jedna šalica neke konzervirane vrste bijelog graha sadrži 607 mg kalija. Zbog toga je se savjetuje da nam neke vrste bijelog graha budu što češće na stolu.
Grah se uvijek smatrao niskokaloričnim i lako probavljivim proizvodom, te je izvrstan izvor energije, a to vrijedi za mnoge vrste graha, pa tako i one bijele.
Vrste bijelog graha imaju više zajedničkih
osobina od samo jednake boje.
Poput većine vrsta graha, bijele sorte su vrlo bogate vlaknima.
Također su dobar izvor proteina, što ih čini atraktivnom
namirnicom za osobe vegetarijanskog načina prehrane. Sorte
bijelog graha također sadrže visok udio kalija, folne kiseline,
vitamina C i vitamina B6, te kalcija i željeza.
Vrste bijelog graha, u prvom redu karakterizira
količina proteina od samo 100 g - 7 g, po čemu su ove vrste graha
idealne za ljude koji pate od pretilosti.
Korisna je njegova uporaba i za starije osobe, budući da,između
ostalog, sadrži mnogo željeza, što doprinosi jačanju
kardiovaskularnog sustava i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.
Kada kuhate neke vrste bijelog graha, najbolje ih je kombinirati s povrćem koje sadrži veliku količinu vitamina C.