Prije nego se odlučite na sadnju morate se odlučiti kakve jagode želite saditi, da li su to jednorotke ili mjesečarke. Jednorotke ovisno o vrsti i sorti mogu biti rane, srednje ili kasne, a važno je znati da ni kod jednorodnih ni kod mjesečarki sorte ne utječu na kvalitetu ploda.
Sorta čini 50% uspješne proizvodnje. U novije vrijeme postoji jako mnogo sorti jagoda pa je vrlo teško odabrati najbolje sorte jagoda za uzgoj. Upoznajte najbolje sorte jagoda i naučite nešto više o svakoj ako ih želite saditi.
Na našim prostorima vlada veliko šarenilo kada su u pitanju sorte jagoda, a posebno će nam biti teško ako pokušamo izdvojiti koje su to najbolje sorte jagoda.
Alba, Albion, Clery, Joly, Galia, Irma, Raurica, San Andreas i Asia, nazivi su devet najboljih sorti jagoda, koje su takvima proglašene na mnogim natjecanjima u Hrvatskoj.
Navesti ćemo samo njih nekoliko i reći nešto o njihovim plodovima.
Alba je prva na popisu na kojem se nalaze najbolje sorte jagoda. To je najproduktivnija sorta jagoda, vrlo krupnog i ujednačenog ploda te vrlo je pravilnog izduženo-konusnog oblika i sjajne crvene boje. Meso ploda alba jagode je crveno, vrlo čvrsto, izvrsnih organoleptičkih karakteristika i vrlo aromatično.
Arosa je jagoda srednje velikog ploda koji je pravilno konusan, a površina ploda je čak i na dozrelim plodovima svijetlo crvena. Plodovi se mogu odlikovati izduženim oblikom. Veličina ploda arose je konstantna zahvaljujući postupnoj cvatnji. Izuzetna je njezina čvrstoća mesa koja dozvoljava berbu plodova i u najboljem stadiju dozrelosti za konzumaciju ploda. Potpuno dozreli plodovi jagode dobrog su izgleda i organoleptičkih svojstava s uravnoteženom količinom slatkoće i kiselina, te intenzivnim mirisom.
Clery je još jedna od najboljih sorti jagoda. Njezin plod je također izduženo konusnog oblika te jarko crvene boje i osobito otporan na rukovanje i transport. Plodovi su joj vrlo veliki i ujednačenog su oblika, s odličnim organoleptičkim svojstvima, te su slatkog mirisa i okusa.
Marmolada spada u najbolje sorte jagoda. Njezin plod je srednje velik, pravilno je konusan, s ponekad blago nepravilnim prvim plodovima. Vrh ploda marmolade je šiljast, a u sredini je pomalo spljošten. Čaška je srednje veličine i ne odvaja se lako od ploda. Meso joj je intenzivno crveno, čvrsto, srednje slatkoće i kiseline, aromatično. Unutrašnja šupljina je mala. Plodovi marmolade odlično podnose manipulaciju i transport.
Napomenuti ćemo i da su za veću proizvodnju najvažnije jednorodne sorte, dok su jagode mjesečarke prikladnije za amaterske nasade.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!