U skupini neobičnog voća (za naše prostore) koje se u nekim
krajevima svijeta svakodnevno koristi najmnogobrojnije je
afričko voće.
Ako vam uvijek prvo na um dolazi banana, afričko voće je
mnogo više od toga.
Neko se jede svježe, neko se dodaje hrani, od nekih se prave
sokovi i marmelade, ili čak i neka od najukusnijih jela na
svijetu.
Ackee (Blighia sapida) je voće porijeklom iz tropske Zapadne Afrike. Od kada je uvezeno na Jamajku postalo je jedan od glavnih sastojaka u jelima na Karibima, a također se uzgaja u tropskim i suptropskim područjima u još nekoliko krajeva svijeta.
Ovo voće sadrži puno masnih kiselina, uključujući i omega 6 ulje. Nema kolesterola i zasićenih masti, a također sadrži dosta bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina B i C, cinka, kalija, kalcija i vlakana.
Kiwano (Cucumis metuliferus) je voće porijeklom iz Afrike, a sada se uzgaja u Kaliforniji, Čileu, Australiji i Novom Zelandu. Poznato je i kao afrički rogati krastavac, afrička rogata dinja, žele dinja i bodljikava tikva.
Ovo afričko voće se može jesti u svim stadijima
razvoja. Jede se sirovo, ali se često dodaje i jelima. Od njega
se prave sokovi, voćne salate i marmelade. Jako je sočno i ima
osvježavajući okus.
Ukus ovog voća je opisan kao “negdje između grejpa, kruške,
vanilije.” Ima dvostruko više kalcija od mlijeka, bogato je
antioksidansima, te ima šest puta više vitamina C od naranče.
Afričko voće Baobaba / Adansonije, u nekim dijelovima Afrike ovo voće se koristi već dugi niz godina, a jede se i sirovo i kuhano. Od njega se prave sokovi, a čak se koristi i lišće ovog drveta koje se melje i dodaje hrani kao začin. U Europskoj Uniji prodaja voća Baobaba postala je legalna tek 2008. godine.