Dalmatinski vrt obiluje začinskim biljkama poput lavande, ružmarina, majčine dušice, origana, ljekovite kadulje i dr. koje svojim svojstvima daju posebnu aromu jelima i čajevima.
Začinske biljke u Dalmaciji:
Uz začinsko bilje, u Dalmaciji je i zastupljen uzgoj masline, vinove loze te smokvi. Navedene biljke u Dalmaciji izrazito su otporne na visoke temperature ljeti, na jako Sunčevo zračenje te ih ne ugrožava rijetko zalijevanje.
Boraveći u dijelovima Dalmacije, sigurno ste se susreli s brnistrom, biljkom prekrasnih žutih cvjetova od koje su se u prošlosti pravila tekstilna vlakna. Ta tradicija i danas je održiva u pojedinim područjima. Osim svoje upotrebljivosti za vezanje vinove loze, smatra se i afrodizijakom zbog svoje opojne arome i mirisa.
Jestive biljke u Dalmaciji:
Za Dalmaciju su karakteristične i jestive biljke poput petrovca koji ima mesnate slane listove pa je čest dodatak jelima, zatim caklenjača također slanih svojstava te poznata biljka kapar. Kapar raste na stijenama južnog i srednjeg Jadrana, a dio je asortimana većine trgovina hranom.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!