Ljekovita svojstva češnjaka prepoznali su još drevni Egipćani, Grci i Rimljani koji su ga konzumirali prije sportskih natjecanja, prije kretanja u rat kako bi povećali izdržljivost i otpornost na bolesti. U Starom Rimu Plinije Stariji je tvrdio kako nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući. Također, o češnjaku se govorilo i u Vedama, indijskim svetim knjigama, gdje se opisivao kao „sveta božanska biljka i lijek“. Kasnije se uzgoj češnjaka proširio i na druga područja u svijetu te je ostao do danas vrlo cijenjena namirnica.
Osim što je, kao začin, sastojak u mnogim jelima dajući svojom aromom poseban okus, češnjak je i jedan od najčešće rabljenih lijekova. Zbog svoje popularnosti, u drugoj polovici 20. stoljeća postao je predmetom bojnih istraživanja pomoću kojih su se utvrdila njegova ljekovita svojstva.
Dokazano je da konzumacija češnjaka:
- štiti krvne stanice i žile od upala
- sprječava stvaranje krvnih ugrušaka
- snižava krvni tlak i štetni kolesterol u krvi
- normalizira ubrzani rad srca
- poboljšava opskrbu srca krvlju i rad srčanih krvnih žila
- djeluje na održavanje elastičnosti krvnih žila
- sprječava upalne procese u tijelu
- jača imunitet
- smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka
- djeluje preventivno na razvoj malignih bolesti
- pospješuje probavu i rad probavnih organa
- pomaže u liječenju raznih plućnih bolesti, poput bronhitisa
- poboljšava mokrenje (služi kao diuretik)
- pomaže u regulaciji povišenog šećera u krvi i brojne druge.
Također, istraživanjima su dokazana antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva češnjaka. Tako se češnjak sustavno koristi za uspješno liječenje zloglasnih bakterija poput escherichie coli, candide albicans, i brojnih drugih. Brojni virusi, kao i virusne bakterije na tijelu mogu se uspješno riješiti primjenom češnjaka. Osim toga, dokazan je i antiparazitski učinak, godinama se češnjak koristi za uklanjanje dječjih glista iz organizma.
Budući da je pred nama sezona prehlada i gripa, donosimo neke jednostavne recepte pomoću kojih možete ojačati svoj imunitet.
Limun & češnjak
5-7 oguljenih limuna
25-30 češnjeva češnjaka
2 l vode
*Očišćen češnjak i limune stavite u blender
i usitniti. Usitnjen limun i češnjak staviti u staklenu bocu
i usuti 2 l vode. Čuvati u hladnjaku i konzumirati
svakodnevno.
Češnjak se može konzumirati i direktno u kombinaciji sa
svježe iscijeđenim limunovim sokom. Češnjak je također
potrebno usitniti, iscijediti pola limuna, pomiješati i
popiti.
Med & češnjak
250-300 g meda
10-15 češanja češnjaka
*Češnjak usitniti kako bi pustili sok. U
staklenku s medom umiješati sitno narezani češnjak sa sokom
koji je pustio. Čuvati u hladnjaku i konzumirati svakodnevno.