Gotovo da ne postoji osoba koja ga već nije kušala u toplim zimskim napitcima ili u domaćim slasticama, poput medenjaka.
Klinčić biljka, poznata i pod latinskim nazivom Syzygium aromaticum ili clavus, što znači čavao, na koji oblikom i sliči.
Plod klinčića je cvjetni pupoljak sa stabla karanfilovca, duljine je između 12 i 16 mm.
Toplog je mirisa, vrlo opor i jako aromatičan, a okus mu je
slatkasto-trpak i vrlo jak. Zbog toga je klinčić biljka
danas jedan od najslavnijih začina na svijetu.
Znanstveno je potvrđeno da je klinčić među najzdravijim začinima
svijeta zbog svojih antioksidativnih svojstava.
Klinčić kao začin ima uistinu široku upotrebu. U naše krajeve
donijeli su ga pomorci sa svojih dalekih putovanja u davna
vremena. Iako mali, klinčić je moćan lijek za mnoge bolesti.
Konzumiranje klinčića može pomoći kod niza bolesti, unutarnjih
ili vanjskih.
Klinčić biljka djeluje kao antimikrobni agent, ubijajući
parazite i bakterije u probavnom traktu.
Glavni sastojak klinčića je eugenol, kojemu je pak glavno obilježje protuupalno djelovanje.
Klinčić biljka sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen, a bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom.
Klinčić biljka koristi se kao dodatak prehrani,a ovaj začin može biti korišten cijeli, mljeven ili koncentriran kao ulje. Ubija jajašca parazita i loše bakterije
Klinčić služi kao prva pomoć kod zubobolje i uklanjanju lošeg daha za što se koristi od davnina. Ima analgetička svojstva, a posebno je učinkovit upravo kod zubobolje.
U nekim zemljama stomatolozi rabe ulje od klinčića za dezinfekciju zuba prije operacije, upravo zbog njegovog snažnoga i antibakterijskog djelovanja.
Pri liječenju zubobolje cijeli klinčić treba staviti na desni, što bliže bolnom području, tj. zubu koji je problematičan. Zadržite ga ondje.
Tanka kožna membrana desni lako će upiti njegovo ulje i pružiti trenutno olakšanje.
U primjerenim dozama olakšava i prekomjernu nadutost i
grčeve.
Klinčić je uz sve nabrojano i poznati prirodni
afrodizijak.
Koristite ga u čaju i drugim napitcima, svakodnevno, u malim
dozama, kako biste povoljno utjecali na svoju probavu i jačanje
imuniteta.
Klinčić je jedan od najsnažnijih prirodnih
rastvarača krvnih ugrušaka. Postoje i dokazi da određeni
spojevi u klinčiću djeluju kao antihistaminici.
Način uporabe:
- Popijte dvije šalice čaja od klinčića svaki dan.
- Čaj od klinčića napravite na sljedeći način:
- 2-3 klinčića prelijte sa 2,5 dcl vruće vode i ostavite poklopljeno 15 minuta, da odstoji.
- Nakon toga, čaj procijedite i popijte.
Danski su istraživači otkrili klinčić u rastvaranju krvnih ugrušaka ima jače djelovanje od aspirina, koji je mnogima dio terapije u liječenju visokog tlaka i povišenog kolesterola u krvi.
Eugenol, glavno eterično ulje u klinčiću, ubija preko 91 posto stanica tri vrste raka dojke, pokazalo je istraživanje provedeno u laboratorijskim uvjetima.
Nedavna su istraživanja potvrdila njegovu moćnu aktivnost i protiv drugih vrsta karcinoma - prostate, pluća, grla i kože.
Indija je jedna od zemalja s najvišom potrošnjom klinčića pa nije slučajno da je u toj zemlji stopa raka dojke za 75 posto niža nego u Europi i u Sjedinjenim Državama.
Na tržištu postoje i tinkture od klinčić, koristite je za ispiranje i grgljanje usne šupljine i grla.
Osim što je neizostavan začin za zimi popularno kuhano vino, klinčićem se aromatiziraju brojna slatka i slana jela.
Bogato začinjeni kolači, keksi, pudinzi ili slatki kruhovi nerijetko u svojem receptu sadrže klinčić u kombinaciji s cimetom, a katkad i đumbirom.
Klinčić izvrsno povezuje okus jabuka i krušaka pa se rabi u pripravi pita i torti od jabuka i krušaka ili voćnih umaka i kompota. S obzirom na to da je njegov okus vrlo intenzivan, nužno ga je pri kuhanju postupno i pažljivo dozirati.
Cjeloviti klinčići ukusni su u juhama od graška i graha ili zapečenom grahu s čilijem, gdje njihova snažna, jetka mirisna karakteristika daje punoću okusa.
Cijele klinčiće se preporučuje potrošiti u roku od godinu dana, a mljevene unutar šest mjeseci.
Budući da je vrlo čvrste strukture, teško ga je usitniti pa se savjetuje samljeti ga u mlincu za kavu.
Sprema se u zatvorene posude i drži na suhom i tamnom mjestu. Svježinu začina moguće je produžiti čuvanjem u hladnjaku.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!