Kiwano ili "rogata dinja" je plod porijeklom iz Južne Afrike, a tek je u prošlom stoljeću uzgoj kiwana počeo u drugim dijelovima svijeta, odnosno Australiji i Novom Zelandu.
Kiwano je u podsaharskoj Africi iznimno bitan jer može zadržati značajne količine vode kroz sušne sezone, dok istovremeno osigurava mnogo esencijalnih nutrijenata onima koji imaju ograničen pristup hrani.
Pri uzgoju kiwana važno je odrediti mjesto koje ima puno sunca, sa površinom za podršku, jer je kiwano penjačica koja može dosegnuti visinu do 1,5 metara.
Ukoliko za uzgoj kiwana koristite sadnice, iskopajte rupu dva puta veću od glave korijena, a razmak između sadnica neka bude malo manje od 2 metra.
Klijanje uzgajanog kiwana može trajati između 5 i 14 dana, ovisno o klimi, a kako kiwano sazrijeva, važno je omogućiti mu 2,5 centimetara vode tjedno.
Uzgajani kiwano prihranjujte organskim gnojivom 2 puta mjesečno, a kada je temperatura zemlje 24 stupnja ili viša oko kiwana stavite slamu ili piljevinu kako bi zemlja zadržala vlagu i kako biste spriječili rast korova oko uzgajanog kiwana.
Kiwano je zreo kad mu koža postane žuta, a ima okus koji je kombinacija okusa banane, dinje i krastavca.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!