Hibiskus ili kineska ruža u Europu je stigla 1731. kada su ga iz Kine donijeli istraživači, a još uvijek se stvaraju novi hibridi tog cvijeta.
Razne vrste kineske ruže mogu se pronaći kao nacionalni cvjetovi, primjerice Malezije, Havaja i južnog dijela Kine, gdje se koristi i kao simbol bogatstva.
Kineska ruža ima mnogostruku primjenu - koristi se kao začin za pripremu hrane, za izradu kozmetičkih preparata za lice i kožu i pravljenje čaja. Grmovita je biljka koja najčešće naraste u visinu 2 do 3 metra, a cvjeta u kasnu zimu ili rano proljeće.
Ukoliko se uzgaja na odgovarajućem tlu, uz dovoljnu količinu Sunca i topline, cvijet hibiskusa najbolje će uspijevati. Cvjetovi su mu krupni, raznobojni i zvonasti. Hibiskus cvijet spada u naljepše cvjetove tropskih zemalja, a poznavatelji razlikuju 130 do 150 vrsta hibiskus cvijeta.
Kineska ruža dobra je i za pravljenje čaja koji je koristan pri ubrzavanju metabolizma, detoksikaciji organizma, snižavanju krvnog tlaka, a koristi se i za podizanje imuniteta zbog visoke količine vitamina C.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!