Začinsko i ljekovito bilje /

Kim biljka čija ljekovitost seže u daleku prošlost

Image
Foto: www.pixabay.com

Kim biljka jedna je od najpoznatijih biljaka u pedijatriji, jer se tradicionalno koristila kod crijevnih kolika (grčeva) u malih beba. Kim biljka je začin ali i lijek

14.9.2018.
18:55
www.pixabay.com
VOYO logo

Kim biljka (lat.Carum carvi l.), (eng.Caraway), ima veliku upotrebu u kulinarstvu ali koristi se i kao ljekovito bilje. Dio biljke koji se koristi je njezin plod, odnosno sjemenka i to osušena. Njezina ljekovitost seže u daleku prošlost. Plod ove biljke je sitan, duguljast, rebrast i blago srpasto savijen, a miris sjemenke je vrlo aromatičan.

Kim biljka raste kao korov po planinskim i nizinskim livadama. Sjeme je vrlo slično komoraču.
Ime biljke potječe od grčkog naziva kyminon, a dolazi iz porodice štitarki (Apiaceae, Umbelliferae). Dvogodišnja je to biljka, razgranate stabljike koja može narasti i do 90 cm u visinu.
Kim je jedna od najstarijih europskih začinskih biljaka. 
Ostali nazivi za ovu začinsku i ljekovitu biljku su : divlji kim, kumen, kumin, kom, komin, kimin, pitomi kim, poljski kim, divlji kumin, karun, kimelj, kimin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrijetlom je iz Sjeverne i Srednje Europe i Azije. Najviše se uzgaja u zemljama bivšeg SSSR i u Europi.
Kim biljka pripada obitelji kišobranarki ili suncobranarki: Ombrelliferae (štitarke). 
Vrijeme cvatnje kima je tijekom svibnja i lipnja, a vrijeme sazrijevanja sjemena je srpanj, kolovoz.

Ako se kim biljka koristi kao lijek, upotrebljava se samo biljka iz uzgoja.
Sjemenka ima blago gorak i aromatičan okus, čak je blago gorko žareći, ali vrlo aromatičan te sa sasvim laganom notom limuna u pozadini. Stoga se iz sjemenki kima izvlači eterično ulje. Ulje se koristi kod različitih tegoba probavnog sustava, prvenstveno protiv nadimanja i probavnih tegoba. Eterično ulje u oblozima djeluje antiseptički na kožu, a dobar je diuretik - stimulira funkciju bubrega. Eterično ulje kima djeluje protiv gljivica, poput kandide, jednako snažno kao nistatin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od biljke kim može se pripraviti i odličan liker, s dodatkom šećera i drugih začina. U kulinarstvu se može koristiti u tortama i kolačima, dodati voću, iskoristiti za juhu, sir, kruh (posipa se po slanim pecivima).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo