Kelj glavati je lisnato povrće koje spada u porodicu kupusnjača. Otkriven je u Belgiji još u 18. stoljeću, a nešto malo kasnije se proširio Europom i svijetom. Iznimno je zdrava i niskokalorična namirnica bogata vitaminima i mineralima.
Popularne vrste kelja su kelj glavati, kelj papučar, lisnati i kovrčavi kelj te raštika. Zbog karakterističnog okusa je kelj malo kome omiljeno povrće.
Međutim, u 100 grama kelja ćemo naći samo 50 kalorija. Kelj je bogat i vitaminima K, A i C. Osim navedenih vitamina kelj je odličan izvor kalcija te ostalih minerala kao što su bakar, željezo, kalij, fosfor i mangan.
Jedan od antioksidanata kojeg kelj glavati sadrži je alfa – lipoična kiselina, koja pomaže kod uklanjanja slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenja stanica.
Kelj je bogat omega-3 masnim kiselinama pa konzumacija kelja može pomoći smanjiti razinu lošeg kolesterola. Također, ima više kalcija od mlijeka koji pomaže u sprječavanju gubitka koštane mase, prevenira u slučaju osteoporoze i održava zdrav metabolizam.
Konzumacija kelja ima brojne prednosti jer kelj glavati djeluje preventivno na razvoj dijabetesa, poboljšava probavu te smanjuje probavne smetnje, održava zdravlje krvožilnog sustava, kontrolira upalne procese u organizmu, pomaže kod alergija, utječe na zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju, štiti vid, jača kosti i jača imunitet.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!