sve o uzgoju kapara /

Kapari uzgoj - i vi ga možete uzgojiti

Image

Kapari je biljka tropskih krajeva, koja je kod nas samonikla, ali se može i uzgajati. Što je sve potrebno za uzgoj kapara?

26.7.2017.
13:38
VOYO logo

Kapari su tropska i suptropska biljka, ali uspijeva i na obalama Sredozemnog mora. U Hrvatskoj kapari rastu samoniklo na zaklonjenim mjestima po ruševinama i zidinama, te između kamenih stijena na otocima.

U kontinentalnim dijelovima kapari se uzgajaju na balkonu ili u vrtu, no cvjetnjak ili lonac u kojem ih uzgajate trebate unijeti u kuću u periodu od 15.listopada do 1. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S uzgojem kapari počinje se sadnjom osušenih sjemenki u veljači ili ožujku, jer ih tada sigurno neće pojesti mravi. Pripremi se smjesa zemlje i vapna i naprave se grudice veličine badema. U sredinu tih grudica se smjesti smjemenka i pincetom se ugura što dublje u šupljinu zida.

Za uzgoj kapari je dobro da se biraju sunčana mjesta jer na vlažnim mjestima kapari oboljeva od gljivičnih oboljenja. U rasadnicima se uzgajaju kapari koje se kasnije početkom proljeća sadi na pripremljeno tlo tako da se iskopaju jamiceduboke 30 centimetara, a udaljene jedna od druge 2 metra. U iskopane jamice stavlja se stajsko gnojivo koje se pomiješa sa šljunkovitom zemljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapari sa žilama je jako osjetljiv, pa treba pripaziti da se prilikom sadnje ne ošteti.

Ovako uzgojeni kapari počinje obilato rađati u petoj godini, a grmovi mu uz dobru njegu, mogu trajati 30-40 godina.

Rezidba uzgojenih kapari se obavlja dva put godišnje. Jednom u jesen, i jednom početkom proljeća, kada se prutovi potpuno odrežu i ne ostavlja se niti jedan pup.

Cvjetni pupoljci uzgojenih kapara beru se dok su potpuno zatvoreni. Berba počinje krajem svibnja ili u lipnju, a obavlja se svaka dva do tri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirovi kapari nije jestiv. Tek nakon što se uzgojeni kapari jedan dan suše i potope u morsku vodu, ocat, ulje ili slanu otopinu, spremni su za upotrebu jer tim procesom nastaje kiselina koja im daje karakterističan pikantan okus.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo