Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis L.) zimzeleni je mediteranski grm iz porodice Lamiaceae (usnjače). Samoniklo raste na našim otocima i priobalju, ali uzgaja se i u vrtovima. Ovaj razgranati grm ima snažan korijenov sustav pa je njegov uzgoj moguć i na manje plodnim tlima. Može doseći visinu od 100 cm do 1,5 m. Uz mediteranski, postoji i kontinentalni ružmarin.
Grančice ružmarina su drvenaste i djelomično polegnute, a na njima su na kratkim peteljkama smješteni uski i igličasti listovi. Listovi su dugi 2-3 cm i savijeni su prema dolje. Tamnozelene su boje, ali su na naličju obrasli gustim dlačicama pa izgledaju sivo. Ljubičastobijeli cvjetovi ružmarina su sitni i skupljeni u klasaste cvatove na vrhu ogranaka. Biljka cvjeta u ožujku i travnju te kasnije u rujnu i listopadu. Sjeme ružmarina je sjajno, sitno i ovalnog oblika te vrlo male klijavosti (15-40%).
Postoji najmanje dvadeset kultivara ružmarina. Neki od njih su bolji za upotrebu u kulinarstvu, a drugi su pogodniji kao ukrasni grmovi. Razmnožavanje ružmarina vrši se sjemenom ili reznicama. Kao što je već spomenuto, sjeme ružmarina jako sporo klija, a nakon dvije do tri godine izgubi klijavost čak do 80 posto.
Kontinentalni ružmarin je izdržljiva višegodišnja biljka i otporniji je na mrazove od ostalih mediteranskih kultura ružmarina pa se može uzgajati tijekom cijele godine. Sadnja ružmarina obavlja se u jesen ili u rano proljeće. Jesenska sadnja ima prednost u odnosu na proljetnu. Proljetna sadnja provodi se samo u slučaju kada se reznice ružmarina proizvode u zaštićenom prostoru tijekom zime. Ako se odlučite za proljetnu sadnju, nju je potrebno obaviti što ranije, tako da se biljke stignu ukorijeniti do dolaska toplog i suhog razdoblja.
Iako je ružmarin biljka toplog podneblja, kontinentalni ružmarin dobro podnosi niske temperature, ali ozbiljniju štetu mogu mu nanijeti jaki mrazevi praćeni vjetrom. U kontinentalnim dijelovima može podnijeti umjerenu hladnoću i prezimiti bez velikih oštećenja, ali pri temperaturama nižim od -15 stupnjeva dolazi do smrzavanja biljke.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!