Crveni špinat poznat je pod nazivima: jestiva loboda, ljetni špinat, vrtna loboda, francuski špinat, planinski špinat, domaća pepeljuga.
Rasprostranjena je diljem Europe, Mediteranskog područja, središnje Azije i Kine. Porijeklo vuče iz Male Azije i Orijenta. Smatra se da su je Rimljani donijeli u Europu. Pripada porodici Amaranthaceae - kao i špinat i blitva. Ima mnogo varijeteta, a najčešće se uzgajaju zelena i crvena domaća loboda (Atriplex hortensis var rubra). Domaća loboda razlikuje se od divlje (Chenopodium album).
Kako uzgajati crveni špinat?
Crveni špinat uspijeva na osunčanim terenima,
ali dobro podnosi i sjenu.
Odgovaraju joj plodna, humusom bogata tla sa pH 6,5 do 7,5.
Crveni špinat je osjetljiv na kasne proljetne mrazeve, a sušu
podnosi mnogo bolje od špinata.
Ipak je potrebno zalijevati crveni špinat jer listovi imaju bolji
okus.
Dobre pretkulture za crveni špinat su rajčica, krumpir i paprika.
Sjetva na otvorenom obavlja se u drugoj polovini travnja, a
minimalna temperatura za njezino nicanje je 10ºC. Prije sjetve
sjeme je crveni špinat potrebno stratificirati,
odnosno izložiti niskim temperaturama nekoliko sati u zamrzivaču
ili nekoliko dana u frižideru.