Povrtnjak i radovi u vrtu /

Kakva je biljka crveni špinat

Image
Foto: Pexels

Crveni špinat ili domaća loboda (Atriplex hortensis) je povrtlarska kultura koja se ranije uzgajala u svakom vrtu, a danas je rijetka povrtnica, u nekim je krajevima poznatija kao crveni špinat

20.12.2019.
10:15
Pexels
VOYO logo

Crveni špinat poznat je pod nazivima: jestiva loboda, ljetni špinat, vrtna loboda, francuski špinat, planinski špinat, domaća pepeljuga.

Rasprostranjena je diljem Europe, Mediteranskog područja, središnje Azije i Kine. Porijeklo vuče iz Male Azije i Orijenta. Smatra se da su je Rimljani donijeli u Europu. Pripada porodici Amaranthaceae - kao i špinat i blitva. Ima mnogo varijeteta, a najčešće se uzgajaju zelena i crvena domaća loboda (Atriplex hortensis var rubra). Domaća loboda razlikuje se od divlje (Chenopodium album).

Kako uzgajati crveni špinat?

Crveni špinat uspijeva na osunčanim terenima, ali dobro podnosi i sjenu. 
Odgovaraju joj plodna, humusom bogata tla sa pH 6,5 do 7,5.
Crveni špinat je osjetljiv na kasne proljetne mrazeve, a sušu podnosi mnogo bolje od špinata. 
Ipak je potrebno zalijevati crveni špinat jer listovi imaju bolji okus. 
Dobre pretkulture za crveni špinat su rajčica, krumpir i paprika. Sjetva na otvorenom obavlja se u drugoj polovini travnja, a minimalna temperatura za njezino nicanje je 10ºC. Prije sjetve sjeme je crveni špinat potrebno stratificirati, odnosno izložiti niskim temperaturama nekoliko sati u zamrzivaču ili nekoliko dana u frižideru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
one 171
SUTRA
VOYO logo
Još iz rubrike