Grašak je nekomplicirana i dekorativna povrtna kultura, a osim u vrtu, može se uzgojiti i grašak na balkonu.
Najranije se siju sorte glatkog zrna koje podnose najniže temperature i mogu se sijati već pri temperaturi tla od 5 °C. Grašak šećerac i sorte naboranog zrna osjetljivije su na hladnoću, pa ih sijemo tek u travnju, tj. kad temperatura tla naraste do 8 °C.
Klijanje je kod svih tipova graška brže u tlima koja su brižljivo pripremljena, rahla, humusna i ine mrvičaste strukture.Prije nego što sjeme proklija, najveći će vam problem biti ptice koje će čeprkati u potraziza sjemenom, stoga nasad do klijanja zaštitite agrotekstilom ili mrežom za povrće. Nakon klijanja odstranite pokrov-
Grašak na balkonu nije potrebno dodatno gnojiti jer ova pripadnica porodice lepirnjača sama asimilira dušik uz pomoc kvržica na korijenju u kojima žive posebne bakterije. Zalijevanje također nije potrebno, osim u slučaju suše, jer grašak ima dubok i razgranat korijenov sustav.
Sorte visoke do 60 cm ne trebaju potporanj jer se stabljike međusobno podupiru, ali visoke sorte, kao što su grašak kapucinac i grašak šećerac ‘Golden Sweet’, koje mogu narasti i do dva metra, trebaju potporanj.
Grašak šećerac bere se među prvima jer je najukusniji kad su mahune posve mlade, a sjeme se tek nazire. Kod sorti naboranog zrna čekamo da zrnje postane zeleno i okruglo. Suhi grašak glatkog zrna zreo je za berbu kad se mahune osuše. Sada znate kako uzgojiti grašak na balkonu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!