Povrtnjak i biljke povrtlarice /

Kako se uzgaja poljski matovilac i za što je sve poljski matovilac koristan

Image
Foto: www.pixabay.com

Poljski matovilac sadrži zeleni pigment klorofil koji je izvrstan za čišćenje organizma od štetnih tvari, pa je zato poljski matovilac nazvan i zelenim draguljem

17.9.2019.
1:40
www.pixabay.com
VOYO logo

U ljudskoj prehrani specijalno mjesto zauzimaju vrste lisnatog povrća kod kojeg lišće predstavlja jestivi dio, a upravo takav je poljski matovilac.

Poljski matovilac raste svugdje, a moguć je uzgoj i u svijetloj sje­ni voćaka. 
Zahtjevi koje treba zadovoljiti su neznatni, donekle je osjetljiv na temperaturu i treba paziti na vlagu. Optimalna temperatura klijanje iznosi oko 15C. Mraz mu oštećuje lišće.
A najbolje uspijeva ako je tlo humusno, vapnenasto, ili ilovasto. Na teškim tlima često je uzgoj veoma mučan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljski matovilac uglavnom je samonikli, ali može biti i uzgojeni. Specifičnog, blagog okusa, jede se sirov na salatu. Bogat je vitaminima A i C te se savjetuje kod anemija i arterioskleroze.  Rano proljeće je prva mogućnost za sijanje na otvorenom, a poljski matovilac je pravi izbor. Klija na temperaturi tek iznad 0°C
Poljski matovilac (Valerianella locusta) je mala, jednogodišnja, zeljasta biljka koju jedemo kao salatu. To je najvažnija svježa salata zimi s visokim sadržajem vitamina. Poznat je pod različitim narodnim imenima; kao repušac, motoviljak, poljska salata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo