Pravilno skladištenje jabuka, odnosno čuvanje jabuka nakon berbe, jedna je od navažnijih faza u kompletnom uzgoju jabuke, jer od skladištenja jabuke ovisi i kvaliteta kaoi dužina konzumacije ali i ekonomska vrijednost.
Jabuke treba pravilno uskladištiti i spremiti za čuvanje kako bi što duže očuvali kvalitetu ploda.
Pored održavanja optimalne temperature i vlažnosti u skladištu (podrumu) za čuvanje plodova od neophodne je važnosti sadržaj kalcija.
U nedostatku kalcija skladištenje jabuka nije moguće napraviti pravilno i plodovi brzo propadaju čak i ako su zadovoljeni ostali uvjeti skladištenja.
Kako biste svojim ubranim jabukama osigurali dovoljnu količinu kalcija, potrebno je plodove nakon berbe potopiti u otopinu bogatu kalcijem, a evo kako ćete tu otopinu napraviti.
Jabuke za skladištenje potopite u otopinu na nekoliko minuta, a
otopinu napravite od 10 litara vode pomješane sa 0,4 kg kalcijeva
klorida; 20 g vinobrana i 10 ml ovlaživača. Neka potopljene
jabuke plivaju jer su lakše od vode pa ih je dobro potisnuti
prema dolje, a zatim bez brisanja ih poslite u
letvaricu.
Uloga vinobrana je da s kožice ploda ukloni gljivice koje
uzrokuju truljenje pa ćete tako napraviti pravilno
skladištenje jabuka.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!