Pravilna priprema zemlje sastavni je dio uspješnog uzgoja povrća. Bez dobre pripreme rezultati nisu mogući, a mi ćemo vam pomoći u tome kako pripremiti zemlju za sadnju povrća.
Prednosti domačeg uzgoja povrća
Uzgoj povrća garantira nam da uvijek jedemo zdrave i svježe namirnice. Za razliku od povrća koje kupujemo na tržnicama ili u supermarketima, hrana iz našeg vrta ipak je mnogo bolja. Kupljeno povrće često se skladišti, što može dovesti do gubitka vitamina, vode i drastičnog smanjenja kvalitete. U domaćim povrtnjacima većina radova odvija se ručno zbog čega je uvelike smanjeno korištenje štetnih pesticida i svih ostalih kemijskih sredstava.
Pravilna priprema
Priprema zemlje u našem povrtnjaku može biti različita, a sve to ovisi o vrsti povrća koje namjeravamo posaditi, vremenskim uvjetima te trenutnom stanju tla. Tlo je mjesto koje omogućava naših biljkama da uspješno rastu i zdravo se razvijaju. Ako zemlja na kojoj sadimo povrće nije zdrava, ne možemo očekivati da nam uzgoj bude uspješan.
Prije ikakve pripreme i tretiranja zemlje, trebali bismo provesti detaljnu analizu da utvrdimo koji minerali tlu nedostaju, a kojih sastojaka ima dovoljno. Dobra zemlja trebala bi zadržavati vlagu koja je potrebna povrću, ali ujedno propuštati svu suvišnu vodu kako ne bi došlo do truljenja korijena. Optimalna vlažnost tla trebala bi biti između 70 i 90 posto.
Oranje i gnojidba tla
Za uzgoj povrća najbolja su srednje teška tla, dok su laka tla idealna za sadnju ranog proljetnog povrća. Teška tla trebalo bi izbjegavati jer nemaju dobre vodozračne odnose i vrlo ih je teško obrađivati. Dobro stanje tla održava se oranjem i kvalitetnom gnojidbom. Tako na površinu iz zemlje izvlačimo korov i štetnike koji bi ugrozili biljke koje namjeravamo posaditi.