Čuvanje maslinovog ulja predstavlja nekoliko pravila kojih se treba pridržavati.
- Čuvanje maslinovog ulja u bocama
- čiste, tamne i staklene boce: na taj način ulje je zaštićeno od vanjskih mirisa i zraka, dva faktora koji mogu utjecati na ulje posebice ako se koristi kroz dulji period
- boce držati izvan dometa sunčeva svjetla i u prostoriji temperature 14 °C do 18 °C (oko 20 °C maksimalno)
- Čuvanje maslinovog ulja u inox bačvama
- obično ovaj način prakticiraju maslinari koji pretaču maslinovo ulje: periodično pretakanje ulja je potrebno zbog eliminacije taloga koji nastaje tijekom proizvodnje
- temperatura je ista kao i ranije navedena
- Kristalizacija maslinovog ulja
- neželjena pojava do koje može doći ako se ulje čuva kroz dulji period na temperaturi nižoj od 10 °C: neželjena pojava jer u kristalima zaostaju polifenoli (glavni antioksidansi)
- Smrzavanje maslinovog ulja
- prilikom čuvanja na temperaturama nižim od 4 °C čak i tijekom kratkog razdoblja, može doći do smrzavanja
Zaključujemo, pravilno čuvanje maslinovog ulja produljuje kvalitetu, trajnost i rok upotrebe istog. Pravilnim čuvanjem ulje možete koristiti i do 2 godine od datuma proizvodnje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa