Avokado je voće koje je posljenjih godina postalo izuzetno popularno. Ima karakterističnu veliku košticu, no nemojte je baciti. U nastavku saznajte kako iskoristiti košticu avokada i na taj način uzgojiti svoj avokado.
Kako iskoristiti košticu avokada?
Nakon što ga pojedete, pažljivo uklonite košticu avokada (bez rezanja), a zatim je očistite od preostalog voća. Pazite da ne uklonite smeđu 'košuljicu' na koštici, ona čuva sjeme.
Neke su avokado koštice malo duguljaste, dok druge imaju gotovo savršen oblik kugle, ali sve imaju 'dno' (odakle će korijen rasti) i 'vrh' iz kojeg će izrasti stablo. Lagano šiljasti kraj je vrh, a ravniji dno.
Postavite donji dio/korijen u vodu, pa je vrlo važno shvatiti koji je kraj dolje, odnosno gore prije nego što ga probodete čačkalicama. Uzmite tri čačkalice, ravnomjerno ih rasporedite u košticu avokada po cijelom obimu i to pod blagim kutom prema dolje.
Dobro je koristiti prozirnu čašu kako biste vidjeli kada korijenje počinje rasti i kada vodu trebate promijeniti. Vodu promijenite svakih pet do sedam dana.
Sada znate kako iskoristiti košticu avokada.