U ovom članku vam donosimo savjete za sjetvu u vrtu, a u nastavku saznajte više o tome što je to plodored pri sadnji i kakav je plodored graha.
Plodored je u osnovi rotacija usjeva i jedan je od važnijih
elemenata organskog vrta, a njegova je funkcionalnost
višestruka.
Plodored kao sistem biljne proizvodnje koji se na oranicama
obavezno mora primjenjivati, predstavlja pravilnu izmjenu usjeva,
prostornu i vremensku na proizvodnim površinama.
Pravilo je da bi svaki plodored u povrtlarstvu trebao trajati
otprilike četiri godine, a u te četiri godine moraju se odviti
četiri faze sadnje.
Prvo se sade biljke koje jako iscrpljuju zemlju, nakon njih sade
se srednje zahtjevne biljke među kojima se nalazi
luk.
Nakon druge faze kreće sadnja slabo zahtjevnih biljaka, a u
četvrtoj fazi tlo se odmara i u procesu je stagnacije i
obnove.
Odmaranje tla, zadnju godinu može se izbjeći ako se u zemlju
dodaju suplementi koji pospješuju i ubrzavaju oporavak
zemlje.
Osim toga potrebno je uzeti u obzir i izmjenu kultura s
različitom dubinom korijena te izmjenjivati kulture s različitim
potrebama za vodom i hranivima.
Sastaviti dobar plodored sa svim elementima kao što su ophodnja, plodosmjena i odmor tla nije baš jednostavno.
Plodored graha
Grah spada u slabo zahtjevne biljke što se tiče plodoreda. U
slabo zahtjevne biljke spadaju biljke iz obitelji mahunarki
(grah, mahune, grašak, bob…) i začinsko bilje. Sve mahunarke
imaju na korijenju dušične kvržice kojima dušik iz zraka
pretvaraju u oblik koji je pogodan biljkama za iskorištavanje u
tlu, pa tako one svojim rastom gnoje tlo dušikom. Ove vrste nije
potrebno gnojiti tijekom godine, jer prekomjerna gnojidba može
potaknuti bujniji rast, a manje plodova u mahunarki.
Korjenasto povrće, rajčica i grah dolaze u plodoredu tek
drugu ili treću godinu iza gnojidbe stajnjakom.
Osim toga je potrebno uzeti u obzir i zahtjeve biljaka za optimalnim pH u kojem određene kulture uspijevaju:
pH 6,5 -7,5 – uspijevaju cikla, brokula, kupus, cvjetača, celer,
poriluk, salata, dinja, luk, pastrnjak, špinat, šparoga.
pH 5,5 – 6,5 – uspijevaju grah, grašak, rajčica, tikvice, mrkva,
krastavac, češnjak, paprika, češnjak,patlidžan,, krumpir,
bundeve, postrna repa
pH 4,5 – 5,5 – podnose endivija, komorač, rabarbara, kiselica
Vrlo je važno znati za plodored graha i to da sve mahunarke imaju na korijenju dušične kvržice kojima dušik iz zraka pretvaraju u oblik koji je pogodan biljkama za iskorištavanje u tlu, pa tako one svojim rastom gnoje tlo dušikom.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!