Kajenska paprika je svojevrstan predstavnik ljutih papričica i tijekom rasta stvara male, ali kompaktne grmove. Oni u pravilu nisu viši od 40 cm, a u današnje vrijeme su naročito atraktivni, upravo zato jer imaju puno malih crvenih plodova. Ova paprika ima duguljaste crvene plodove, koji izgledaju kao minijaturne rog paprike. Važno je znati da nakon baratanja s ovom paprikom, ne smijete dodirivati oči jer bi rezultat mogao biti veoma neugodan.
Uzgoj kajenske paprike
Uzgoj ove vrste paprike nije uopće kompliciran. Ako ste vješti u uzgoju običnih paprika, ove vam neće predstavljati nikakav problem. Ljute papričice za razliku od drugih biljaka, odlično podnose vrućine, no ipak ih pokušajte zasjeniti tijekom vrelih ljetnih dana. Inače će sunce spaliti plodove. Ovu biljku ne treba često zalijevati jer prečesto zalijevanje može uzrokovati gljivične bolesti te također smanjuje ljutinu. Najbolja provjera je da gurnete prst 2 cm u zemlju i ako vidite da je zemlja suha, onda ju možete zaliti.
Vrijeme za berbu
Kad kajenska paprika pocrveni, onda znate da je vrijeme za njenu berbu. Peteljka je tada zelena i čvrsta, a to je važno kod sušenja. Prilikom berbe pazite da ne počupate peteljke jer u protivnom nećete moći složiti vijenac. Za te potrebe, koristite malo čvršći konac ili tanki konopac. Papričice nižete jednu nadrugu, a pritom bušite najširi dio peteljke, kako biste napravili vijenac ili jednostavan niz. Tako će se plodovi međusobno jako malo dodirivati i zato će se odlično sušiti. Obratite pažnju da ih ne sadite blizu slatkih paprika jer bi moglo doći do križanja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!