Kada dnevne temperature u kontinentalnom području pređu sedam Celzijevih stupnjeva, a to je za mnoge vrste povrća minimalna temperatura za početak klijanja, sijanje mrkve i peršina može početi. Također i mnoge vrste, osobito lisnato povrće poput špinata, blitve, salate i matovilca, možete već sijati bez ikakvog ustručavanja.
Prije svake sadnje potrebno je vrt prekopati i nahraniti zemlju za nove biljke.
Prije sijanja mrkve i peršina motikom s
trokutastim vrhom treba napraviti ravan red dubine oko 4-5 cm. To
se odnosi na sve biljke koje uglavnom i uzgajamo direktnom
sjetvom, a ne iz presadnica, pa je stoga i dobro krenuti što
ranije.
Sijanje mrkve i peršina se odvija u plodoredu, što znači da treba
voditi brigu o pretkulturi i uzgojnom mjestu.
U pripremljene redove postavlja se sloj komposta koji je
prikladniji za klijanje i nicanje posijanog sjemena.
Nakon sijanja mrkve i peršina na kompost, sjeme
se mora i pokriti. U tu svrhu također se koristi kompost, ali u
vrlo tankom sloju od oko 1 cm.
Hladne noći na početku sezone sijanja mogu biti problem za mlade,
tek iznikle biljčice. U tom slučaju koristite zaštitu od malča i
agrotekstila.
Kada govorimo o sijanju mrkve reći ćemo ipak da je jesen idealno
vrijeme za sijanje.
Mrkvi i ostalom korjenastom povrću ponekad nije loše dodati malo
pijeska.
Peršin vam može rasti i na balkonu, ali obratite pozornost na
temperaturu kako ne biste ostali bez ove vrijedne biljke.
Situacija kod peršina slična je kao i s mrkvom stoga primijenite
znanje, započnite sijanje mrkve i peršina, te
osigurajte povrće za juhu i grincajg za cijelu zimu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!