VINOGRADARSTVO /

Kada i kako se radi prihrana vinograda?

Image
Foto: www.pixabay.com

Tijekom lipnja i srpnja radi se prihrana vinograda putem lista hranjivim otopinama kako bi se sadržaj suhe tvari i šećera što više povećao, a što je prihrana vinograda pročitajte u nastavku

18.9.2019.
17:17
www.pixabay.com
VOYO logo

Vinova loza je najveći dio dušika iskoristila prije cvatnje za intenzivan porast mladica, no sada nakon završetka razvoja grozda, obavezna je prihrana vinograda.

Ako imate vinograd i niste obavili osnovnu gnojidbu u jesensko-zimskom periodu, to svakako treba učiniti prije početka kretanja vegetacije. Čim vremenske prilike dozvole, radi se prihrana vinograda, primjenom nekog NPK gnojiva s naglašenim sadržajem fosfora i kalija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redovita prihrana vinograda unosi hranjiva u tlo koje je vinova loza iznijela prinosom i stvaraju se zalihe svih onih hranjiva koji nedostaju u tlu.
Prihrana vinove loze dušičnim gnojivom Ureom obavlja se rano u proljeće kod prve obrade tla.

Vinova loza zahtijeva fosfor i kalij u dovoljnim količinama u svim fazama rasta i razvoja.
Osnovno pravilo prihrane vinograda je da u tlo svake godine “vraćamo” one količine hranjiva koje su “iznesene” urodima grožđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redovita prihrana vinograda mineralnim gnojivima je nužna jer treba voditi računa i o sadržaju organske tvari u tlu. Zato je dobro vinograde svake treće do četvrte godine u jesen prihranjivati i pognojiti zrelim stajskim gnojivom u količini 30-40 t/ha. Tako se povoljno djeluje na stabilnost strukture tla, na rad mikroorganizama, vodo-zračne i toplinske prilike u tlu, odnosno na cjelokupnu plodnost tla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo