Prema vremenu kada se izvodi razlikuje se zimska rezidba breskve
ili rezidba u suho, te ljetna rezidba breskve ili rezidba u
zeleno.
Mnogi spominju još jednu rezidbu breskve, i to jesensku, ali
takva rezidba nije dobra, odnosno jesenska rezidba
breskve se ne radi.
Moguće je da neki ljetnu rezidbu breskve obavljaju nešto kasnije
pa je stoga i nazivaju jesenska rezidba breskve,
a najbolje vrijeme za rezidbu je krajem travnja i početkom
svibnja, kad su breskve već dobro formirane.
Rezidba u suho provodi u vrijeme mirovanja, dok se rezidba u
zeleno u svakom slučaju provodi u vrijeme vegetacije.
Rezidba breskve ima za cilj reguliranje vegetativnog i
reproduktivnog razvoja voćke.
Tako se i rezidba breskve izvodi zbog oblikovanja prikladnog
uzgojnog oblika krošnje.
Rezidba breskve osigurava redovitu i obilnu rodnost, te visoke
kvalitete plodova tijekom uroda.
Prema životnoj dobi voćke razlikujemo rezidbu mladih i rezidbu
voćaka u rodu.
Rezidba mladih voćaka obavlja se s ciljem formiranja uzgojnog
oblika, dok se rezidba rodnih voćaka obavlja u vremenu rodnosti
zbog reguliranja vegetativnog rasta i rodnosti. Breskva rano
rodi, stoga se i prva rezidba obavlja u fazi formiranja
uzgojnog oblika.
Ako ste čuli za jesensku rezidbu breskve, znajte da se tu radi o rezidbi u zeleno, koja se obavlja ljeti. Jesenska rezidba breskve, ako je neki tako i nazivaju, je zapravo rezidba u zeleno ili ljetna rezidba.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!