Bez obzira jeste li sam svoj majstor koji je spreman samostalno uzgajati začinsko bilje, ili ste vjerni svojoj kumici s placa gdje ćete nabaviti isto, idealno je vrijeme da se posvetite sušenju raznovrsnog bilja kako biste mogli uživati u plodovima svoga rada tijekom zime.
Ako se odlučite na sušenje začinskog bilja, produkti vašeg rada moći će trajati nekoliko mjeseci. Osim toga, ako uzgajate svoj vrt, sušenje je izvrstan način kako konzervirati urod.
Sušenje začinskog bilja na zraku
Ako se odlučite sušiti bilje na prirodnoj svjetlosti i toplini, prvi je korak grupiranje stabljika u svežnjeve. Nakon što bilje povežete gumicom položite ga u vrećicu koju ćete potom objesiti na balkon i izložiti sunčevoj svjetlosti.
Sušenje začinskog bilja u pećnici
Iako je za sušenje začinskog bilja uvijek bolja solucija postavljanje biljaka na svjež zrak umjesto u pećnicu čija temperatura može oslabiti vrijednosti bilja, ovakav je način koristan ako želite uštedjeti vrijeme. Prvi je korak postavljanje ubranih biljaka na papirom za pečenje prekriveni lim. Zatim je potrebno bilje unijeti u ranije zagrijanu pećnicu. Nakon približno tri sata grijanja na izrazito niskoj temperaturi vaše će bilje biti spremno za korištenje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!