Jasen biljka pripada, neočekivano, porodici maslina, a naziva se još gorski jasen ili bijeli jasen. Impresivno drvo visoko gotovo 40 metara svojim debelim granama i crvenim oprašnicima plijeni pažnju svakog prolaznika.
Drvo možemo prepoznati po crnim pupovima i perastim listovima, a cvjetovi rastu u nakupljenim cvatovima. Krasi ih intenzivna crvena boja, a iz njih razvijaju zaštićeni plodovi.
Jasen biljka cvate u proljeće u travnju i svibnju, a možemo naići na njega diljem Europe, a posebice u bjelogoričnim šumama i gorskim područjima. Uskolisni jasen, pak, raste na plavnim nizinama.
Jasen je najznačajniji utisak ostavio upravo u farmaceutskoj industriji i alternativnoj medicnini. Njegov je ljekarnički naziv Fraxini folium, a u te svrhe moraju se brati mladi listići.
Listovi se suše, a neposredno prije toga se čiste. Jasen biljka vrvi ljekovitim tvarima poput kumarina, kvercitrina, raznih flavonoida, smole, kaučuka i eteričnog ulja.
Organizmu čini dobro zahvaljujući diuretičkom svojstvu pa tako potiče mokrenje i blagotvorno djeluje na rad bubrega. Čaj od lista jasena domaći je lijek za reumatska oboljenja, a djeluje detoksikacijski. Ljekovitim svojstvima vrve kora i list jasena i pozitivno djeluju na želudac, probavu, bubrege, mjehur, giht, čišćenje organizma i brojna druga stanja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!