Japanski javor je biljka koja cijelu godinu može pružiti vizualni užitak, zahvaljujući svom atraktivnom izgledu. Njegovi listovi mijenjaju boju u najfinije nijanse, postepeno od ruba lista ili krošnje. To se događa kroz kasno ljeto i jesen. Japanski javor je cijenjen zbog mladih izdanaka, koji su grimizne ili svijetlozelene boje.
Oni najbolje uspijevaju na tlu blago kisele reakcije i dobro dreniranom tlu. Točnije, onom koje sadržava vodu.
Što se tiče vode, potreban im je ujednačen režim zalijevanja. Najbolje bi bilo navodnjavanje kap po kap ili uravnoteženo zalijevanje. Ova biljka može uspjeti i u slučaju da se ne navodnjava ili zalijeva, ali tada neće izgledati lijepo.
Glavna rezidba japanskog javora obavlja se u razdoblju mirovanja, koje traje od otpadanja lista pa do kasne zime Nemojte se odlučiti za rezidbu kad je javor u fazi bubrenja pupova, tada kreću sokovi. To možete prepoznati po tome što ćete kod prvog reza primijetiti kapanje sokova. Oni jako dobro uspjevaju i zasađeni u posude.
Kada ga sadite u tlo, obratite pažnju da se prve godine nakon sadnje, područje oko debla ostavi bez podrasta. Nemojte tlo oko posađenog stavlja obrasti travom jer ćete mu time smanjiti dotok vode i hranjivih tvari. Japanskom javoru najviše odgovara sunčani do polusjenoviti položaji. Kod naglog porasta temperature ili u rano proljeće, kao posljedica kasnog mraza ili hladnog vjetra, može doći do fiziološkog paleža lišća.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!