Iako na našim prostorima još uvijek nije toliko popularna, japanska mušmula u mnogim je svjetskim zemljama jedno od najomiljenijih voća. Za vas smo izdvojili po čemu se to sve ističe japanska mušmula.
Japanska mušmula (lat. Eriobotrya japonica) naziv je za suptropsko voće iz porodice ruža. Ova voćka u prosjeku naraste i do osam metara, ovisno o vremenskim uvjetima gdje se uzgaja.
Prepoznatljiva je po sitnim okruglim plodovima žutonarančaste boje, velikih u prosjeku do šest centimetara. Plodovi japanske mušmule najčešće su slatkastog okusa, ali u nekim slučajevima mogu biti i kiseli. Dozrijevaju do kraja proljeća, eventualno do ranog početka ljeta.
Iako nosi ime japanska, ova vrsta mušmule zapravo potječe iz jugoistočne Kine. S godinama se proširila na područje Japana gdje se i udomaćila, te je danas karakteristična za japansko područje. Japanska mušmula izgaja se i u Indiji, na Mediteranu te na tropskim prostorima Južne Amerike.
Osim što daje ukusne plodove, japanska mušmula u svijetu je poznata i kao ukrasna biljka. Prvenstveno zahvaljujući ukrasnim i atraktivnim cvjetovima, prepoznatljivim po posebnoj aromi.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!