Mašanka je žuta okrugla jabuka s malo crvenila posuta sitnim
crnim točkicama.
Sitnija je i ima bijelo, čvrsto meso, kiselkastog okusa. Može
stajati do proljeća. Jako je otporna na
bolesti. Jabuka mašanka je rijetka sorta
jabuke, a sliči klasičnoj žutoj mašanki koja je
drugačijeg okusa.
Sorta je potekla iz Štajerske odakle je se raširila u Češku i tamo dobila ime, a u Hrvatskoj je zastupljena u sjeverozapadnom dijelu.
Dozrijeva u drugoj polovici listopada, a upotrebljava se od siječnja do lipnja. Meso joj je tvrdo, sočno, jedro, žute boje i karakterističnog mirisa. Sadnice jabuke mašanke sade kod nas u jesen, i odmah kad je kraj zime i zemlja je ugrijana od sunca se može nastaviti sa sadnjom.
Stare sorte jabuka traže se za konzumaciju i za pripravljanje soka, jabučnog octa, rakije, te sušenje. Vrijeme zriobe pojedine sorte može biti i drugačije sve ovisi o području sadnje, vremenu, nadmorskoj visini i dr.
Jabuka Mašanka Lederer
Slična je običnoj jabuci mašanki, kožica joj je hrapava, meso je tvrdo, bijelo, prhko I puca kada se zagrize. Kiseline i sladori su joj izbalansirani. Spada u zimske sorte, dobro se čuva.
Mašanka jabuka je diploidna sorta a dobar je oprašivač.
Rodne su joj grane tanke i obješene. Cvate prilično kasno tako da
je otporna na
proljetni mraz i jabučnu plijesan. Sorta jabuke mašanka je
zahtjevna po pitanju tla I njege. Pogoduju joj viši i otvoreni
položaji s manje vlage.
Zimska sorta, upotrebljava se prvenstveno kao stolna sorta te za
preradu u
sok, ocat i suho voće. Plodovi su otporni na pritiske i odlično
podnose transport.
Jabuka gambovec je inačica mašanke. Ima sitnije, okruglije i
manje ukusne plodove.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!