Indijanska banana ili pav pav je listopadno stablo koje raste kao grm ili kao niže stablo koje naraste do 14 metara visine.
Krošnja indijanske banane je piramidalna dok je deblo uspravno. Kora koja je u mladosti siva, glatka i tanka, kasnije postane izbrazdana.
Listovi indijanske banane su veliki od 15 do 30 centimetara i viseći su. Naizmjenično se nalaze na kratkim peteljkama. Listovi imaju tamnozeleno lice i svjetlije naličje, a kada se protrljaju među prstima, imaju izražen miris.
Indijanska banana ima cvjetove koji su skupljeni u male grozdove i stvaraju se prije listanja u travnju i svibnju, u pazušcima prošlogodišnjih listova.
Plodovi indijanske banane, nalik su na male banane, promjera 5-15 centimetara, skupljeni u skupine od 3-5 komada. Kožica ploda je u početku zelena i tvrda, a dozrijevanjem postaje žuta ili crvena.
Unutrašnjost banane je blijedožuta i sadrži tamnosmeđe, zadebljane sjemenke duge do 3 centimetra smještene u dva reda. Plod indijanske banane dozrijeva u jesen, od rujna do listopada.
Prirodno stanište indijanske banane je istočni dio Sjeverne Amerike gdje je u divljini hrana vjevericama, pticama i rakunima. Kod nas indijanska banana na važnosti dobiva radi jestivih plodova.
Biljka traži bogatu i plodnu zemlju na vlažnom mjestu i podnosi temperature do -30 stupnjeva.
Plodovi indijanske banane jedu se svježi kao voće. Beru se u jesen kada dozriju i nakon branja ih je poželjno malo ostaviti kako bi bili ukusniji.
Prilikom konzumiranja plodovi indijanske banane se prerežu, oguli im se kora, odstrane sjemenke i jede se kremasto mesa okusa sličnog banani.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!