Harcot marelica je kanadska sorta kasne cvatnje. Plodovi su srednje krupni, narančasti s 50 % crvenila, meso ploda je narančasto sa slatkastim i bogatim okusom, kalanka, ali nije samooplodna i treba joj oprašivač. Harcot marelica dozrijeva krajem 6 mjeseca.
Pri biranju sorte marelice, preporučuje se da je ona cijepljena na sjemenjak jer je tada najmanje osjetljiva na pojavu apopleksije. Postoji više sorti marelica, a neke od najpoznatijih su: aurora, bergeron, panonia i harcot marelica. Pojava apopleksije rjeđa je ako se marelica cijepi na bjelošljivu na visinu između 80 i 100 centimetara. Treba birati i što manje bujnu sortu marelice jer se tako plodovi mogu brati bez ljestava. Postoji 52 sorte marelice, od kojih je njih 40 aktivno.
Plodovi marelice dozrijevaju već u lipnju i srpnju, a na tržištu su jako cijenjeni. Marelica je bogata vitaminima, mineralima, prirodnim šećerima i drugim organskim kiselinama. Najveća proizvodnja marelica nalazi se u Italiji, Turskoj i Iranu.
Marelica najviše voli slabo kisela, neutralna pa sve do slabo alkalna tla s od 2 do 3 posto humusa, više od 20 miligrama kalija i 15 do 20 miligrama fosfora na 100 grama tla.