Guava voće je autohtona biljka u Latinskoj Americi, a uzgaja se i u tropskim krajevima Azije, Afrike i Australije.
Guave su drvenaste biljke, a rastu kao zimzeleni grmovi ili mala stabla. Kora drveta guava voća je siva i glatka i ima dlake po sebi. Listovi guava voća su raspoređeni nasuprotno, a cvjetovi se javljaju pojedinačno ili u parovima.
Bobice guava voća koje su mesnate i kruškolike sadrže mnogo sjemena koje je tvrdo i ima dvije supke.
Plod guava voća je jestiv i sadrži mnogo minerala i vitamina. Guava voće je okusom slatko i sadrži dvostruko više vitamina C nego naranča. Guava voće je također bogat izvor vlakana, beta karotena i kalija.
Guava voće ne sadrži puno kalorija i masnoća, jedan plod, naime, ima manje od 50 kalorija.
Prednosti guava voća uključuju pomoć u borbi s rakom i dijabetesom, regulaciju krvnog tlaka te smanjenje kolesterola.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!