Grožđe Francuz nastalo je križanjem američkih i europskih sorti vinove loze,a do križanja je došlo nakon što su peronospora i filoksera opustošile europske vinograde. Grožđe Francuz ime duguje tome što su prvo križanje obavili Francuzi, tako da se sve sorte koje su otporne na bolesti i ne zahtjevaju prskanje, nazivaju, grožđe Francuz.
Grožđe Francuz proizvođači vina i stručnjaci ne smatraju posebnim i pogodnim za proizvodnju vina, no vrtlari grožđe Francuz jako vole, jer je riječ o ukusnom stolnom grožđu, koje je idealno za male obiteljske vrtove.
Dvije su sorte grožđa Francuz, plavi i bijeli. Plavo grožđe Francuz je upotrebljivo za vino i sok, tamno plave je boje i otporna je sorta, a bijelo grožđe Francuz je stolno, otporno grožđe, zeleno - žute boje, bez koštica, što ga čini dobrim za konzumaciju, ali i za sok i vino.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!