Gorka dinja (lat. Momordica charantia L.) ljekovita je biljka bogata vitaminom C koja svojim plodovima smanjuje šećer u krvi i masnoću, pomaže održavanju zdrave probave teima antikancerogeno djelovanje. Donosimo sve što trebate znati o uzgoju gorke dinje.
Iako najbolje uspijeva u područjima s tropskom klimom, ne brinite, gorka dinja može se uzgajati i na našim područjima i to na plodnim tlima ilovače. Ovoj je biljci potrebno omogućiti mjesto izloženo suncu, dovoljne količine vode te gnojenje zemlje s naglaskom na mineralima.
Sjeme gorke dinje za uzgoj posadi se što dublje u zemlju u teglu te postavi pokraj prozora. Budući da je osjetljiva na mraz, pričekajte do svibnja s presađivanjem biljke. Ovo je biljka penjačica što znači da joj je potrebno nešto uz što se može penjati, zato se najčešće presađuje uz vinovu lozu uz koju se počinje penjati.
Uzgoj gorke dinje donijet će vam plodove izgledom nalik na krastavce s mnoštvom ljekovitih svojstava. Imajte na umu da se sve pa tako i sok gorke dinje mora uzimati u umjerenim količinama. Pretjerano konzumiranje može dovesti do mučnine, bolova u trbuhu pa čak i povraćanja. Trudnice i dijabetičari obavezno se moraju posavjetovati s doktorom o korištenju.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!