gljive /

Gljive pečurke - najpoznatije šumske gljive

Image
Foto: pixabay.com

Gljive pečurke spadaju u namirnice s niskom kalorijskom vrijednosti, a niska razina soli i kolesterola čini ih čestom namirnicom i zamjenom za meso u dijetalnoj ishrani.

18.10.2017.
10:51
pixabay.com
VOYO logo

Gljiva pečurka poznata kao šumska pečurka ili anisova pečurka jestiva je gljiva izvrsne kvalitete, koja se može konzumirati i sirova.

Klobuk gljive pečurke je širok 12 centimetara, u početku razvoja gljive je bijele boje, a kasnije poprima žutu boju. Na dodir je glatka i suha. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Listići gljive pečurke su crvenkaste do tamnosmeđe boje, a stručak koji je u početku pun, s razvojem gljive postaje šupalj i zakrivljen.

Meso klobuka gljive pečurke je bijelo, a meso stručka ima blijedocrvenu boje. I meso stručka i meso klobuka ima ugodan miris i okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gljive pečurke rastu u listopadnim šumama, livadama i parkovima, a neke vrste gljiva pečurki rastu samo uz određene vrste drveća.

Gljive pečurke bogate su proteinima, vitaminima A, B, C, beta karotenom, biljnim mastima, mineralima te kalcijem i željezom.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo