Gljiva pečurka poznata kao šumska pečurka ili anisova pečurka jestiva je gljiva izvrsne kvalitete, koja se može konzumirati i sirova.
Klobuk gljive pečurke je širok 12 centimetara, u početku razvoja gljive je bijele boje, a kasnije poprima žutu boju. Na dodir je glatka i suha.
Listići gljive pečurke su crvenkaste do tamnosmeđe boje, a stručak koji je u početku pun, s razvojem gljive postaje šupalj i zakrivljen.
Meso klobuka gljive pečurke je bijelo, a meso stručka ima blijedocrvenu boje. I meso stručka i meso klobuka ima ugodan miris i okus.
Gljive pečurke rastu u listopadnim šumama, livadama i parkovima, a neke vrste gljiva pečurki rastu samo uz određene vrste drveća.
Gljive pečurke bogate su proteinima, vitaminima A, B, C, beta karotenom, biljnim mastima, mineralima te kalcijem i željezom.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!