gljive /

Gljive pečurke - najpoznatije šumske gljive

Image
Foto: pixabay.com

Gljive pečurke spadaju u namirnice s niskom kalorijskom vrijednosti, a niska razina soli i kolesterola čini ih čestom namirnicom i zamjenom za meso u dijetalnoj ishrani.

18.10.2017.
10:51
pixabay.com
VOYO logo

Gljiva pečurka poznata kao šumska pečurka ili anisova pečurka jestiva je gljiva izvrsne kvalitete, koja se može konzumirati i sirova.

Klobuk gljive pečurke je širok 12 centimetara, u početku razvoja gljive je bijele boje, a kasnije poprima žutu boju. Na dodir je glatka i suha. 

Listići gljive pečurke su crvenkaste do tamnosmeđe boje, a stručak koji je u početku pun, s razvojem gljive postaje šupalj i zakrivljen.

Meso klobuka gljive pečurke je bijelo, a meso stručka ima blijedocrvenu boje. I meso stručka i meso klobuka ima ugodan miris i okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gljive pečurke rastu u listopadnim šumama, livadama i parkovima, a neke vrste gljiva pečurki rastu samo uz određene vrste drveća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gljive pečurke bogate su proteinima, vitaminima A, B, C, beta karotenom, biljnim mastima, mineralima te kalcijem i željezom.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BNP
GLEDAJ 24 SATA PRIJE
VOYO logo
Još iz rubrike