Gljiva muhara izuzetno je otrovna gljiva čijom konzumacijom moće doći do brojnih problema, pa tako i smrtnosti.
Gljiva muhara (lat. Amanita muscaria) rasprostranjena je po gotovo cijeloj Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Ova vrsta gljive raste na sunčanim proplancima u kasnim jesenskim mjesecima. Tijelo muhare građeno je od zadebljanog stručka bijele boje i crvenog klobuka. Ono po čemu je klobuk muhare karakterističan i drugačiji od ostalih jesu bijele ljuskice, odnosno sitne točke.
Upravo je klobuk muhare taj koji sadrži otrove, odnosno čak njih tri: musimol, muskarin i iboteničku kiselinu. Konzumacijom moće doći do opasnih simptoma i komplikacija kao što su mučnina, probavne smetnje, nesvjestica, zatajanje srca i prestanak disanja.
U nekim se zemljama u svijetu muhara jede, ali je pri tome vrlo važno pravilno je pripremiti. S obzirom na to da su otrovi u klobuku topljivi u vodi, ako se gljiva nareže i dovoljno dugo kuha u slanoj vodi, svi će otrovi u vodi i ostati. Zatim je potrebno maknuti vodu, gljive još malo prokuhati u drugoj vodi i bit će spremne za jelo.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!