Tijekom života smo nebrojeno mnogo puta imali priliku čuti neki od savjeta naših starih o liječenju narodnom medicinom. Među njima je svakako i moć gaveza, cvijeta koji ublažuje osjećaj boli od raznih bolesti.
Gavezov cvijet prema istraživanjima najčešće pomaže već tijekom prvog sata od upotrebe preparata napravljenog od gaveza.
Jedan od najpoznatijih preparata stvorenih ovog cvijeta je mast od gaveza koja je poznata po svojim učincima na smanjenje boli u mišićima i kostima. Naime, gavez ima vrlo pozitivan učinak na olakšavanje bolova uslijed upale mišića, oštećenja živaca, iščašenih zglobova i artritisa kostiju. Mast gaveza se jednostavno utrlja u kožu, a prilikom nanošenja dobro je i izmasirati bolno područje kako bismo pospješili prodiranje kreme u pore kože.
Zanimljivo je kako današnja medicina bez obzira na neprestano napredovanje još uvijek nema rješenje za deformacije kostiju. Operacije takozvanih čukljeva iznimno su zahtjevne, a pacijent je primoran dugo odmarati zbog iznimno bolnih posljedica zahvata. Upravo je ovo trenutak kada snažni gavez cvijet može pomoći.
Iako liječenje ovim oblikom narodne medicine koristeći cvijet gaveza u nekim slučajevima može potrajati i godinu dana, važno je ne odustajati!
Naime, kako bismo riješili trenutačnu bol trebamo razmišljati dugoročno. To znači da se trebamo informirati o eventualnim posljedicama lijekova.
Pritom je jedino sigurno da ljekovita svojstva iz prirode nemaju opasnosti za naše zdravlje u budućnosti.
Ljekoviti preparati od cvijeta gaveza
Kada osjetite bol u nekom dijelu tijela preporučujemo da na njega položite oblog od prethodno spravljene paste od gaveza. Dovoljno je samo nabaviti suhi smrvljeni korijen gaveza, a potom trebate dijelove cvijeta skuhati u vrućoj vodi dok se tekućina ne stvrdne do faze gustoće paste.
Već smo napisali mnogo o masti gaveza, a ako se pitate kako ju napraviti u vlastitoj radinosti odgovor je vrlo jednostavan. Još je jednom najvažnije otkinuti i upotrijebiti korijen cvijeta gaveza te ga sitno narezanog popržiti u maslacu na tavi. Nakon što korijenje odstoji nekoliko sati procijedite ostatke masti kroz tkaninu, a tada je spremite u hladnjak.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!