Matovilac je jedna od najomiljenijih zimskih salata, lisnato povrće koje možemo uzgajati čak i na balkonu. Da bismo vam u tome pomogli, donosimo vam savjete za domaći uzgoj matovilca.
Zimi najviše uživamo u ukusnim svježim salatama, a jedna od tih je i matovilac. Ovo zdravo lisnato povrće ima nutritivne vrijednosti kojima pomaže pri očuvanju zdravlja našeg organizma. Jača imuntet, ubrzava rad metabolizma, pomaže pri skidanju neželjenih kilograma, snižava kolesterol, uravnotežava probavu te pridonosi zdravlju krvožilnog sustava.
Matovilac kao biljka nije zahtjevan za uzgoj, ali je potrebno omogućiti mu određene uvjete. Uzgoj u glinenim posudama i teglama posebno je praktičan jer se sama sadnja vrši ravno u posudu.
Matovilcu najbolje odgovara svježa i bogata zemlja, blage ili neutralne kiselosti. Prednost ovakve sadnje jest u tome što se matovilac, kao i ostale salate u teglama, ne mora nužno vaditi već se šiša škaricama.
Tijekom ljetnih vrućina salatu je potrebno nešto češće zalijevati kako ne bi došlo do isušivanja te opadanje listova. S obzirom na to što matovilac na balkonu dobiva određenu zaštitu od vjetra i kiše, moglo bi se reći da je ovakav uzgoj možda i kvalitetniji od uzgoja u vrtu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!