Biljni svijet /

Divlji luk moćno je sredstvo za čišćenje organizma

Image
Foto: www.pixabay.com

Divlji luk ma intenzivan i jak miris po češnjaku koji se osjeti i prije no što ugledamo ovu ljekovitu biljku, izrazito je ljekovit i učinkovit saveznik

12.8.2018.
16:39
www.pixabay.com
VOYO logo

Zanimljivost koju nam pruža majka priroda je da se svakog proljeća sa suncem i toplinom budi i nova nada. Kako u nama samima tako i u prirodi. Uz novu, zelenu raskoš ljekovitog bilja koje se rađa, trebali bismo i mi početi kure čišćenja organizma, pročistiti ga i riješiti se štetnih tvari.

U prve vjesnike proljeća spada i divlji luk (lat.Allium ursinum), zvan još i medvjeđi luk, sremuš, čremuš, šumski luk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divlji luk ima tvoreno zelene, šiljaste, sjajne, listove koji izbijaju iz duguljaste lukovice, obavijene bijelom prozirnom kožicom. Glatka, svjetlozelena stabljika s bijelim glavičastim cvatom  može narasti do 30 cm visine. 

Nalazimo ga na humusom bogatim, sjenovitim, vlažnim i cvjetnim livadama. Ispod grmlja, te u bjelogoričnim i planinskim šumama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divlji luk proklija u travnju i svibnju, a procvjeta tek sredinom svibnja i u lipnju. Ova biljka ima veliku ljekovitu moć, a pričaju da ga traže i medvjedi nakon zimskoga sna, da bi njime pročistili želudac, crijeva i krv. 

Divlji luk ima i sve osobine češnjaka, ali je uz to i mnogo ljekovitiji. Dobar za proljetnu kuru pročišćavanja i poboljšavanje kroničnih kožnih bolesti. 
Za to treba upotrebljavati samo svježe listove. Sitno narezane možete ih posuti na kruh s maslacem, ili ih fino sjeckane koristiti kao začin juhama, krumpirima, valjušcima i drugim jelima kojima inače dodajemo peršin. 

Divlji luk se može pripremiti i kao špinat ili salatu. U većoj količini ima trpak okus, pa ga se preporučuje pomiješati s koprivom. 
Mlade listove skupljati treba u travnju i svibnju, prije cvjetanja, a lukovice u kasno ljeto i u jesen. 
Lukovice divljega luka koriste se potpuno isto kao i češnjak.
Ako imate osjetljiv želudac, sitno narezane listove i lukovicu prelijte s toplim mlijekom, ostavite da odstoji dva do tri sata i tu tekućinu pijte gutljaj po gutljaj. 

Divlji luk jako dobro djeluje na želudac i crijeva. Pomaže kod akutnih i kroničnih proljeva, kod problema s nadimanjem i grčevima, a još je bolji kod tvrde stolice, ako je ona uzrokovana lijenošću crijeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Previsok tlak se polako snižava. Olakšava i sve tegobe disanja. 
Svježi upotrebljeni listovi pročišćuju bubrege i mjehur i pospješuju mokrenje. 
Rane, koje teško zacjeljuju, dobro je namazati svježim sokom divljega luka da bi prije zarasle.
Divlji luk pomaže i kod oboljenja srčanih krvnih žila.

Divlji luk možete koristiti kao začin tako da svježe listove nasjeckate sitno kao vlasac ili peršin i pospemo po kruhu, juhi, umaku, salati i mesnim jelima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo