Dalmatinsko bilje dobro podnosi visoke temperature, jako sunce i rijetko zalijevanje. Nije osjetljivo, a to je ujedno i glavni uvjet za uspješan uzgoj.
Aromatično i začinsko bilje omiljeno je bilje za uzgoj u dalmatinskom vrtu. To su biljke poput lavande, ružmarina, smilja, majčine dušice, kadulje i origana. Osim začinskog bilja, potrebno je spomenuti i biljke poput smokve, masline, nara i vinove loze.
Svaka od ovih biljnih vrsta dobro uspijeva na području Dalmacije, lako se prilagođava vremenskim uvjetima te nema prevelikih zahtjeva za uzgoj.
U dalmatinsko bilje spadaju i dvije vrste bora - primorski, koji je češći i pinjol koji nije autohtona vrsta istočnog Jadrana, osim, prema tvrdnjama stručnjaka, na Mljetu. Ima jestive sjemenke u šišarki, karakterisičnu krošnju u obliku kišobrana.
Dobro je poznata i prelijepa biljka velikih žutih cvjetova, a to je brnistra. Od brnistre su se u Dalmaciji pravila tekstilna vlakna, a ponegdje se ta tradicija održala i do danas. Brnistrom su u Dalmaciji vezivali vinovu lozu, a postoji vjerovanja da tamo gdje raste brnistra nema zmija. Biljka je puna aromatičnih tvari i cvjetovi prekrasno mirišu, a vjeruje se i da je afrodizijak.
Dalmatinsko bilje čine i petrovac, caklenjača, kapar, mrižica i mnoge druge, a velika je većina njih i jestivo.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!