Crveni vrganj raste od kasnog ljeta do kasne jeseni u mješovitim šumama.
Klobuk crvenog vrganja je širok od 10 do 25 cm. Stapka mu je visoka od 7 do 15 cm a debela od 4 do 6 cm, valjkasta ili malo trbušasta te puna. Pri vrhu svijetložuta ili jarkožuta.
Meso mu je bijelo i tvrdo, limunaste boje, bez posebnog mirisa i
slatkastog okusa. Na presjeku poplavi.
Klobuk je tamnocrvene boje, po čemu je i dobio ovaj naziv,
crveni vrganj.
Meso je ispod kožice je smećkasto, a crveni vrganj je upotrebljiv
kao svježi i za salamurenje (jer je rijetko crvljiv).
Često se konzumira sušen, a za 1 kg suhog crvenog vrganja, trebamo 10-12 kg svježeg.
U mladosti polukuglast, a kasnije se raširi i ostane pomalo
konveksan. Kod mlađe gljive površina klobuka je sluzavo
ljepljiva, a kasnije kod odraslih primjeraka bude suha i sjajna,
prekrasne narančastocrvene do tamnocrvene boje.
Cjevčice su mu u mladosti žute pa kasnije postaju
maslinasto-zelene.
Crveni vrganj je cijeli prekriven sitnim
narančastocrvenim do modrocrvenim zrncima, a pri vrhu se nalazi
crvenkasta mrežica, na dodir snažno poplavi
Crveni vrganj je zaštićen jer je vrlo rijetka
gljiva te zabranjena za branje i nalazi se na
crvenom popisu zaštićenih gljiva Hrvatske.
Moguće ga je zamijeniti s ostalim vrganjevkama s crvenim
nijansama na stručku, ali mogućnost zamjene s otrovnim gljivama
ne postoji.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!