Crveni ribiz je rod višegodišnjih biljaka iz porodice kamenika. Grm ove biljke je uspravan i može dosgnuti visinu do dva metra. Također, može živjeti 20 godina i duže. Razvija razmjerno jak korijenov sistem, koji se nalazi plitko ispod površine. Iz pupa na korijenovom vratu izbijaju stabla i ona se prve godine granaju. U prvoj godini se plod razvija na kratkom rodnom izdanku, koji izrasta iz jednogodišnjeg drveta. Plodovi crvenog ribiza dozrijevaju 70 do 10 dana nakon cvatnje.
Temperatura
Crveni ribiz uspijeva u umjerenoj klimi sa srednjom godišnjom temperaturom od osam Celzijevih stupnjeva te srednjom ljetnom temperaturom od 14 do 20 Celzijevih stupnjeva. Ova biljka prolista pri temperaturi od 2 do 6 Celzijevih stupnjeva pa je osjetljiva na proljetni mraz. Njeni cvjetovi mogu podnijeti temperaturu od -5 Celzijevih stupnjeva. U nedostatku zimskih temperatura, smanjuje se duljina cvatova.
Voda
Preferira vlažna područja, područja gdje je količina oborina veća od isparavanja. Padalina može biti i manje, ali samo ako je povoljna vlažnost zraka u periodu formiranja ploda i diferencijacije pupa.
Tlo
Crveni ribiz će najbolje uspjeti na slabo kiselom tlu, pH vrijednosti od 5,5 fo 6,5. Također, ono mora biti duboko, srednje teško i jako dobro drenirano, no ipak sposobno zadržati vlagu za prehranu loda u ljetnom peiodu. Krumpir je indikator prikladnosti tla za uspješan uzgoj. Ako on uspijeva na nekom tlu, ono je pogodno za uzgoj ribizla.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!