Biljni svijet /

Crvena murva kao superhrana

Image
Foto: Pixabay

Crvena murva kao i ostale tri vrste murve, zaslužuju biti uvrštene u superhranu, zato slijedeći put kada ugledate crvenu murvu ne zaobilazite je nego pojedite ovo voće

24.8.2018.
18:38
Pixabay
VOYO logo

Crvena murva, ili dud (lat. Morus) rod je listopadnog drveća ili grmlja srednje veličine, koji raste od 6 do 15 metara, a rasprostranjen je u svim umjerenim i suptropskim područjima sjeverne polutke, osim Europe. Crvena murva je pomalo zaboravljeno, ali ukusno voće, koje raste pojedinačno posađeno ili samoniklo.

Crvena murva je plod koji raste na istoimenom listopadnom stablu, a njezino je lišće poznato kao hrana dudovog svilca.

Murva raste na siromašnijim tlima, pretežno pješčana sadržaja, krošnja im je razgranata, kao i korijenje. Plodovi crvene murve su vrlo aromatični i ukusni, veličine su 2 – 3 cm, bijeli, ljubičasti i ružičasti pa do crvene boje.

Postoje tri glavne vrste murve, crvena murva (Morus rubra), bijela (Morus alba), i crna (Morus nigra). Razlika između ove tri vrste je samo u boji ploda, a ne i u okusu. Sve tri vrste murve rasprostranjene su i u Hrvatskoj, a poznate su i u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crvena murva jede se u svježem stanju, vrlo je pogodna za pravljenje sokova i sirupa te pekmeza, marmelada i želea ali i rakije. Zbog velikog sladora dobro se uklapa u sva jela od divljači. Listovi crvene murve se mogu koristiti za hranidbu domaćih životinja, posebice mliječnih, jer povećavaju mliječnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstvene dobrobiti crvene murve

Plodovi crvene murve ali jednako tako i crne i bijele murve, sadrže slobodne organske kiseline (limunska i jabučna), vitamine C, B, K, A, i E, željezo, kalij, mangan i magnezij, pektine i druge korisne tvari. Posjeduju i veliku količinu antioksidansa antocijanina.

Crvena murva zaslužuje biti uvrštena u superhranu, jer sprječava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti.

U liječenju se koriste plodovi, listovi i kora.

Kaže se da redovito konzumiranje svježih plodova crvene murve može pomoći kod sprječavanja nastanka raka, probavnih tegoba i visokog krvnog tlaka. Plod pomaže pri olakšavanju bolova u grlu, a u narodnoj se medicini ga koriste kao sredstvo protiv upala, protuotrov, fungicid, sedativ ali i tonik za kožu. 

Čaj od listova crvene murve je osobito dobar za čišćenje kože, pa će tako svakodnevno umivanje ovim čajem vaše lici biti glatko, čisto i lijepo, a najviše će pomoći pri rješavanju akni s lica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada naiđete na crvenu murvu, ne zaobilazite je nego pojedite jer ovo voće toliko slasno i zdravo da ga se ne smije zaboraviti. Pojedite ga svježeg ili naberite za sirup ili pekmez. Ipak, nemojte pretjerati s konzumiranjem plodova, jer mogu izazvati halucinaciju i probavne tegobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

gs australija
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike