Crna trubača je jestiva gljiva iz porodice Cantharllaceae. Plodište joj je trubastog izgleda, uspravno, nije odijeljeni zasebno na klobuk i stručak. Crnosmeđe je do crnosive boje, a spore su joj eliptične, glatke te otrusina bijele boje.
Svoj naziv duguje neobičnom obliku koji posjeća na glazbeni instrument, u obliku ljevka i šuplje do dna. Klobuk je valovit, nepravilan i okrenut prema dolje. Slična joj je siva truba ili lisičica, koja je malo manja, ali također jestiva.
Crna trubača rasprostranjena je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Raste u skupinama krajem ljeta i u jesen u bjelogoričnim šumama.
Crna trubača jestiva je gljiva te odlične kvaitete. Smatra se da svježa nije nešto ukusna već se melje i koristi kao začin za juhe, variva i umake. Izuzetno je ugodna, veoma aromatična mirisa, premda se u varivima slabo osjeti.